
 
 

 
  

 

 
 

 

 

 
 

 

 

  

  

 
 

 
 

 

Certification for Employee Benefits (Chinese Medicine) 
(Miscellaneous Amendments) Ordinance 2006 

Commonly Asked Questions 

General information 

Q 1 : 	 Are all Chinese medicine practitioners recognized for 
performing the medical functions as stipulated under the 
Certification for Employee Benefits (Chinese 
medicine)(Miscellaneous Amendments) Ordinance 2006 
(“Amendment Ordinance”)? 

A 1 : 	 Under the Amendment Ordinance, only registered Chinese 
medicine practitioners are recognised for performing specified 
medical functions which include giving medical treatment, 
examination and certification to employees. A registered Chinese 
medicine practitioner refers to a person who is registered under 
section 69 of the Chinese Medicine Ordinance (Cap.549) or who is 
on limited registration under section 85 of that Ordinance and 
whose name appears on the Register of Chinese Medicine 
Practitioners. 

Q 2 : 	 How can one tell whether a person is a registered Chinese 
medicine practitioner or not? 

A 2 : 	 Members of the public can differentiate a registered Chinese 
medicine practitioner from one who is not through the following 
means ― 

(i) Checking the person’s title: 
y A registered Chinese medicine practitioner is 

entitled to be known in English as “registered 
Chinese medicine practitioner of the Chinese 
Medicine Council of Hong Kong” or the 
abbreviation “registered Chinese medicine 
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practitioner” and in Chinese as “香港中醫藥管
理委員會註冊中醫 ” or “香港中醫藥管理委員
會註冊中醫師 ” or the abbreviation “註冊中
醫 ” or “註冊中醫師 ”; 

y A registered Chinese medicine practitioner may 
use the addition or description of “general 
practice”, “acupuncture” or “bone-setting” after 
his title. 

(ii) Checking up on the homepage of the Chinese Medicine 
Council: 

(iii) 

A list of registered Chinese medicine practitioners (including 
those on limited registration) has been uploaded onto the 
homepage of the Chinese Medicine Council for public 
consumption.  The website is http://www.cmchk.org.hk. 

Checking the person’s practising certificate 
As required by the “Code of Practice for Registered Chinese 
Medicine Practitioners in Hong Kong”, a registered Chinese 
medicine practitioner should display his practising certificate 
at a conspicuous place in his clinic. 

Q 3 : How to access the “Code of Practice for Registered Chinese 
Medicine Practitioners in Hong Kong”? 

A 3 : The “Code of Practice for Registered Chinese Medicine 
Practitioners in Hong Kong” is uploaded onto the homepage of the 
Chinese Medicine Council. The website is 
http://www.cmchk.org.hk. 

Q 4 : If an employer or an employee has any doubts about the 
medical certificate issued by a certain registered Chinese 
medicine practitioner, where should they turn to? 

A 4 : An employer or an employee who has any doubt on the information 
stated in a medical certificate should make inquiries directly with 
the attending registered Chinese medicine practitioner who issued 
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the medical certificate. 

Q 5 : 	 How can an employer or an employee make an enquiry or a 
complaint if he has any doubts on the practice of a registered 
Chinese medicine practitioner or suspects that the practice of a 
certain registered Chinese medicine constitutes professional 
misconduct? 

A 5 : Members of the public who have any doubts on the practice of a 
registered Chinese medicine practitioner or suspect that the practice 
of a certain registered Chinese medicine practitioner constitutes 
professional misconduct can make an enquiry or complaint with the 
Chinese Medicine Practitioners Board of the Chinese Medicine 
Council of Hong Kong through the following contact means: 

Address: 22/F Wu Chung House, 
213 Queen's Road East, 
Wanchai, Hong Kong. 

Tel. no.: 2121 1888 
Fax no.: 2121 1898 
Website: http://www.cmchk.org.hk 
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Amendments to the Employment Ordinance 

Q 6 : 	 What is the objective of introducing amendments to the 
Employment Ordinance under the Amendment Ordinance? 

A 6 : 	 As far as the Employment Ordinance is concerned, amendments 
are made to recognize the medical treatment, examination and 
certification given by registered Chinese medicine practitioners 
for the purpose of employees’ entitlement to benefits under the 
Employment Ordinance. Relevant items include sickness 
allowance, maternity protection and long service payment etc. 
[Remarks: Please refer to Q&A No. 7 for details.] 

Q 7 : 	 Under the part of the Amendment Ordinance relating to the 
Employment Ordinance, what are the medical functions that a 
registered Chinese medicine practitioner is recognized for 
performing? 

A 7 : 	 A registered Chinese medicine practitioner is recognized under the 
Employment Ordinance for performing by and large the same 
medical functions as those of a registered medical practitioner, 
which include the following: 

(a) Issuing medical certificates 
A registered Chinese medicine practitioner can issue: 
− a medical certificate (sick leave certificate) certifying a 

person’s period of unfitness for work on account of 
sickness; 

− 	 a certificate certifying a person’s pregnancy and the 
expected date of confinement; 

− 	 a certificate certifying a person’s absence from work to 
attend a medical examination in relation to her pregnancy 
or post confinement medical treatment, or by reason of 
miscarriage; 

− 	 a certificate certifying a person’s unfitness for work on 
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ground of illness or disability due to pregnancy or 
confinement; 

− 	 a certificate certifying a person’s unfitness to handle 
heavy, hazardous or harmful work due to pregnancy; and 

− 	 a certificate certifying a person’s permanent unfitness for 
his present job. 

(b) Conducting medical examination 
− 	 Upon an employer’s request, to conduct medical 

examination for a pregnant employee, who has produced 
a certificate as to her unfitness to handle certain heavy, 
hazardous or harmful work, for the purpose of certifying 
or giving opinion on her unfitness for such work; 

− 	 Upon an employer’s request, to conduct medical 
examination for an employee, who has produced a 
certificate as to his permanent unfitness for his present 
job, for the purpose of certifying or giving opinion on his 
permanent unfitness for his present job; and 

− 	 To conduct medical examination for a child and issue a 
certificate as to his fitness for employment in certain 
work in accordance with the Employment of Children 
Regulations. 

Q 8 : 	 Are registered Chinese medicine practitioners recognized for 
certifying the date of confinement of a pregnant employee 
under the Amendment Ordinance? 

A 8 : 	 No. Since registered Chinese medicine practitioners are not 
trained to attend a woman in childbirth, they are not recognized for 
certifying the actual date of confinement of a pregnant employee. 
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Q 9 : 	If a pregnant employee produces a medical certificate 
indicating her unfitness to handle heavy, hazardous or harmful 
work or if an employee produces a certificate certifying that he 
is permanently unfit for his present job, is the employer 
allowed under the Amendment Ordinance to appoint a 
registered medical practitioner or a registered Chinese 
medicine practitioner to conduct a medical examination to 
obtain a second medical opinion, regardless of whether the 
employee has consulted a registered medical practitioner or a 
registered Chinese medicine practitioner? 

A 9 : 	 The Amendment Ordinance stipulates that, under the Employment 
Ordinance, if a pregnant employee produces a medical certificate 
as to her unfitness to handle heavy, hazardous or harmful work, or 
if an employee produces a certificate certifying that he is 
permanently unfit to perform his present job, the employer may, at 
his own expense, arrange for the employee to attend another 
medical examination by a registered medical practitioner or a 
registered Chinese medicine practitioner to obtain a second 
medical opinion, regardless of whether the certificate produced by 
the employee is issued by a registered medical practitioner or a 
registered Chinese medicine practitioner. 

Q 10 : 	If the recognized scheme of medical treatment operated by an 
employer only covers treatment given by a registered medical 
practitioner but not a registered Chinese medicine practitioner, 
can the employee receive treatment from a registered Chinese 
medicine practitioner outside the scheme and is still entitled to 
sickness allowance? 

A 10 : 	If the recognized scheme of medical treatment operated by an 
employer does not cover treatment given by a registered Chinese 
medicine practitioner, the employee may choose to receive 
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treatment from any registered Chinese medicine practitioner. 
Likewise, if the recognized scheme of medical treatment operated 
by an employer does not cover treatment given by a registered 
medical practitioner or registered dentist, the employee may choose 
to receive treatment from any registered medical practitioner or 
registered dentist. 
The employee will be entitled to sickness allowance if he meets 
other eligibility criteria as stipulated by the Employment 
Ordinance. 

[Note: A recognized scheme of medical treatment means a scheme 
of medical treatment operated by an employer and recognized by 
the Director of Health by way of a notice published in the Gazette.] 

Q 11 : 	The part of the Amendment Ordinance relating to the 
Employment Ordinance becomes effective on 1 December 
2006. If a medical certificate issued by a registered Chinese 
medicine practitioner on or after 1 December 2006 is related to 
sickness days that occur before the aforesaid commencement 
date, will the sickness days be recognized? 

A 11 : 	 According to the Amendment Ordinance, if a medical certificate 
issued by a registered Chinese medicine practitioner on or after the 
commencement date (i.e. 1 December 2006) covers sickness days, 
period of maternity leave or incapability of work that occur before 
that date, the period preceding the commencement date will not be 
recognized. 
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